KAWY NA WALENTYNKI

Latte dla zakochanych


















Składniki:
*6 – 7 g świeżo zmielonej kawy (ok. 1 i ½ łyżeczki)
*1 szklanka mleka
*25 ml wody
*cukier lub syrop

Sposób przygotowania
Przygotuj espresso: 6 - 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°. Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka. Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki. Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Napój podawaj ze słomką lub długą łyżeczką.



Cappuccino dla dwojga















Składniki:
*cappuccino waniliowe lub śmietankowe
*1 żółtko
*łyżkę cukru
*pół łyżeczki cynamonu
*gorzkie kakao

Sposób przygotowania:
Przepis na cappuccinojest prosty. Najpierw ubij żółtko z cynamonem i cukrem. Powinna powstać, gęsta, słodka, żółta masa. Zalej 2 łyżeczki cappuccino wrzątkiem, ale zostaw w filiżance miejsce na masę. Nałóż teraz słodki sos żółtkowy. Udekoruj pyszne cappuccino szczyptą kakao.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Łączna liczba wyświetleń