Informacje o zawodzie kelner

Każdego kelnera zatrudnionego w lokalu gastronomicznym powinny obowiązywać zasady

dobrego zachowania. Aby być wzorowym kelnerem trzeba posiadać wszystkie najlepsze

cechy, które składają się na osobowość kelnera:
  •  Schludność – świadcząca o poszanowaniu swojej pracy
  •  Dokładność – szczególnie ważna w procesie kompleksowej obsługi konsumenta
  •  Uprzejmość – dobre maniery
  •  Lojalność – zarówno wobec kierownictwa jak i kolegów
  •  Takt – jego poczucie przy mówieniu i robieniu właściwych rzeczy we właściwym czasie czy sytuacji
  •  Poczucie odpowiedzialności – świadomość tego co się robi i mówi
  •  Systematyczność – dla idealnego organizowania pracy
  •  Inteligencja – stosowanie zdrowego rozsądku zwłaszcza w trudnych sytuacjach
  • Uczynność,
  •  Życzliwość,
  •  Kelner powinien być grzeczny
  •  kelner powinien uśmiechać się do gości 
  •  powinien  być dyskretny.  
  • Powinien być taktowny

Takie zachowanie dobrze wpływa na sposób odbierania pracy kelnera przez gości oraz na

ocenę całej restauracji.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Łączna liczba wyświetleń