Technik zywienia informacje o zawodzie

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Nasz droga zawodowa zaczyna  się w Technikum. Uczymy się przez 4

lata. W tym czasie zdobywamy dwie kwalifikacje, ponieważ

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch

kwalifikacji:

- Sporządzanie potraw i napojów

- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Umiejętności które zdobędziemy przez te 4 lata dają nam przepustkę

do rozpoczęcia swojej kariery zawodowej.  Zdobywamy zawód ale

także możemy kształcić się w dalszym kierunku. Po skończeniu szkoły

na naszym profilu mamy możliwość założenia swojej własnej

działalności gospodarczej. Uczymy się podstawowych przedmiotów,

natomiast w zakresie rozszerzonym mamy przedmioty takie jak:

matematyka, chemia oraz historia i społeczeństwo. Mamy również

kształcenia zawodowe czyli tzn. moduły na których przygotowujemy

się do wybranego przez nas zawodu. Kierunek ten daje nam

możliwości zatrudnienia się we wszelkich podmiotach gospodarczych

zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej.

Odbywamy też praktyki, które trwają miesiąc. Dzięki nim nabywamy

doświadczenie w naszym zawodzie. Jest to czas w którym możemy

wykorzystać swoją wiedzę ale i nauczyć się czegoś nowego. Szkoła

również daje nam możliwość uczestniczenia w kursach, które również

wzbogacają nas o wiedzę i nowe doświadczenia. Przez cały okres

naszej nauki przygotowujemy się do egzaminu zawodowego, aby

uzyskać kwalifikacje z których składa się nasz zawód. Zewnętrzny

egzamin zawodowy będzie przeprowadzony na terenie naszej szkoły,

a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie honorują

kraje Unii Europejskiej.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Łączna liczba wyświetleń