Bardzo ważną rzeczą jest pierwsze wrażenie jakie odnosimy podczas pierwszego spotkania z
kelnerem. Gość, który widzi kelnera mimowolnie ocenia go.
Służbowe ubiory są odpowiednio dobrane tak aby pozytywnie oddziaływać na konsumenta –
zdecydowanie preferowany jest czarny i biały kolor, unikamy krzykliwych kolorów.
Kelner powinien posiadać wygodne, zakryte skórzane buty, ubiór powinien być jednolity i
dopasowany, jak również czysty i wyprasowany. Kelner nosi muchę. Krótki rękaw koszul
dopuszczalny jest wyłącznie w lecie. Obowiązujące regionalne stroje wyłącznie w zakładach
folklorystycznych.
Wyposażenie kelnera:
- bloczek do notowania
- dwa długopisy
- dwie paczki zapałek
- trybuszon
- portfel
- identyfikator
- czysta chustka do nosa
1 komentarze:
Świetny wpis! Z własnego doświadczenia doskonale wiem, jak ubiór, poza miłą aparycją i wysoką kulturą osobistą jest ważny w pracy kelnera strona www. Zresztą, nie musimy pracować w gastronomii, by o tym wiedzieć. Kiedy przychodzimy do restauracji i obsługuje nas kelner czy kelnerka ubrani w służbowy uniform czy po prostu schludnie wiemy, że lokal jest na naprawdę wysokim poziomie. To sprawia, że częściej tam wracamy, a i często wtedy łatwiej przychodzi nam zostawienie napiwku :)
Prześlij komentarz