Zagraniczne potrawy wgilijne

WŁOCHY
Kolacja wigilijna we Włoszech jest bardziej uroczysta niż w zwykły
dzień, ale dla Włochów najważniejszym dniem Bożego
Narodzenia jest 25 grudnia. W Wigilię dania są postne, oparte na
rybach i owocach morza. Podaje się np. spaghetti z małżami,
cozze ripiene (małże nadziewane), rybę pieczoną itp. Pierwszy
dzień świąt to czas rodzinnych spotkań na wystawnym obiedzie.
Dobór dań zależy od regionu Włoch. Na świątecznym stole
pojawia się jednak zawsze wielka sztuka pieczonego mięsa.
Może to być wieprzowina, jagnięcina czy też indyk z pieczonymi
ziemniakami oraz warzywami.
Na północy kraju, w świątecznym menu znajdują się dania
faszerowane mięsem, warzywami i serem m.in. tortellini, czyli
ciasto kształtem przypominające malutkie pierogi podawane w
rosole. Na południu serwuje się lasagne z sosem pomidorowym z
mięsem wieprzowym oraz kilkoma rodzajami serów i zapiekanki z
makaronu cannelloni, faszerowanego mięsem, szpinakiem czy
białym serem ricotta. Podaje się też zupy np. z porów z
ziemniakami lub z przepiórczymi jajami i dodatkiem trufli.
Najpopularniejszym deserem jest znane na całym świecie włoskie
ciasto z bakaliami - panettone posypane cukrem pudrem. Innym
świątecznym ciastem jest pandoro, czyli drożdżowa, maślana
babka pieczona w formie w kształcie gwiazdy, z wierzchu
obsypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Przed świętami we
Włoszech sprzedaje się ogromne ilości tych świątecznych ciast. 
Opakowane są w kolorowe, bogato zdobione pudła. Popularny 
jest także tort ryżowy oraz odpowiednik polskiego piernika - pan 
speziale.


STANY ZJEDNOCZONE

W święta Bożego Narodzenia na stole królują
zazwyczaj: pieczona szynka lub indyk z farszem, sos
borówkowy, mashed potatoes (coś w rodzaju puree
ziemniaczanego) lub słodkie ziemniaki, zapiekanka z
zielonej fasolki, kolby kukurydzy, sałatka ziemniaczana,
pieczone warzywa. Na deser podaje się różnego typu
soki: jabłkowe, wiśniowe, dyniowe lub popularne w
tym okresie bakaliowe; serniki. Nie może zabraknąć
również napoju jajecznego z dodatkiem brandy i
przypraw (gałki muszkatołowej i cynamonu), czyli tzw.
eggnog.


SZWECJA

Podczas Wigilii na tzw. szwedzkim stole znaleźć można
potrawy tj.: śledzie przyrządzane na różne sposoby,
wędzonego łososia i węgorza, galaretkę cielęcą,
kiełbaski, pasztety, szynkę i małe kulki z mielonego
mięsa, różnego rodzaju kapusty oraz mnóstwo
słodkości. Jak widać Wigilia luterańska nie jest postna -
jedyną postną potrawą jest tzw. lutefisk - specjalnie
przyrządzona i podana ryba.

HISZPANIA

W Hiszpanii podczas Wigilii nie spożywa się jedynie potraw postnych,
a menu urozmaicone jest w zależności od regionu. Kolację
rozpoczyna seria przystawek - wśród nich suszona szynka - jamon,
pasztety, owoce morza serwowane na zimno. Kolejne danie to zupa
np. najpopularniejsza consomme, czyli hiszpański rosół. Potem na
stole lądują ryby, a następnie mięsne danie główne. Jakie? To zależy
od regionu. Cochinillo, czyli potrawa z młodego prosiaczka i
jagnięcina to dania przygotowywane głównie w Castilla León i Castilla
La Mancha, w Andaluzji na święta jada się drób, głównie indyka.
Hiszpańskie święta obfitują też w słodkości. Hiszpanie nie dzielą się
opłatkiem, zastępuje go turrón, czyli rodzaj nugatu z migdałów i
miodu. W Wigilię Bożego Narodzenia oraz w pierwszy dzień świąt
podaje się ciasto, zwane Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w
którym zapieka się drobny upominek. W cukierniach sprzedawane są
mazapanes - marcepanowe słodycze i polvorones, czyli kruche
ciasteczka z dodatkiem migdałów, cynamonu, a tradycyjnie także
smalcu. Ulubionym napojem Hiszpanów podczas świątecznej kolacji
jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące. Uroczysta wieczerza
zwykle przeciąga się do późnych godzin nocnych.




NORWEGIA

Norwegowie Wigilię rozpoczynają od rommegrot, czyli gęstej zupy
mlecznej z cynamonem podawanej z...suszoną wędliną. Później jedzą
potrawy zarówno mięsne jak i rybne. Z dań mięsnych na stołach
większości Norwegów królują ribbe - niezwykle tłuste żeberka
wieprzowe, które przygotowuje się na specjalnych (dostępnych od
października w każdym markecie) rusztach. Podaje się je z
ziemniakami i kwaśną kapustą. Druga co do popularności potrawa
wigilijna obecna przede wszystkim na stołach mieszkańców
zachodniego wybrzeża to pinnekjøtt: solone i suszone, a czasami
wędzone żeberka jagnięce podawane z kiełbaskami, gotowanymi
ziemniakami i purée z brukwi. W Boże Narodzenie w niektórych
norweskich domach, podobnie jak w wielu innych krajach, podawany
jest indyk z nadzieniem lub bez.
Z dań rybnych prym wiedzie lutefisk - sztokfisz (specjalna suszona
ryba) zmiękczony w wodzie i ługu sodowym, potem gotowany, a
czasami przyrządzany na grillu. Zazwyczaj podawany jest z
ziemniakami, bekonem, purée z groszku i musztardą. Na stole
wigilijnym nie może także zabraknąć gotowanego dorsza. Norweska
tradycja nakazuje ponadto, aby na świątecznej uczcie znalazło się
siedem różnych ciasteczek i wszystkie powinny być przygotowane w
domu. Jedynym z tych ciasteczek jest pepperkake - ludzik z piernika.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Łączna liczba wyświetleń