DANIA NA WALENTYNKI

Przepisy i potrawy na Walentynki, Dzień Zakochanych. Potrawy z truskawkami, dania z makaronem, czekoladowe wariacje. Dania dla dwojga. Zaczynając od śniadania przez cały dzień możemy uroczyście kulinarnie celebrować to Święto. Zupa krem pomidorowa z mleczkiem kokosowym, czy makaron penne z sosem malinowym to ciekawe pomysły na obiad.Koreczki z serem, szynką i papryką, a potem fondue czekoladowe i truskawki w czekoladzie to pomysły na romantyczną kolację walentynkową. Muffinki walentynkowe to idealne babeczki dla niej i dla niego przez cały dzień.


Miłosne śniadanie













Składniki:
♥ 5 parówek
♥ 5 jaj
♥ sól
♥1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Parówki rozcinamy wzdłuż, ale nie do samego końca. Wywijamy, tak aby uformować serce i końce spinamy wykałaczką. Podsmażamy z obu stron na łyżce rozgrzanego oleju, a następnie wlewamy do środka serc, jajko. Lekko solimy. Aby białko z wierzchu szybciej się ścięło możemy nakryć patelnię pokrywką. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki.

Muffinki walentynkowe














Babeczki:
♥125 g masła
♥2 jajka
♥125 ml mleka
♥50 g mielonych orzechów włoskich
♥185 g mąki pszennej
♥100 g cukru
♥1 łyżeczka cukru waniliowego
♥1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
♥100 g białej czekolady
♥100 g masła
♥30 ml śmietanki kremówki
♥20 g cukru pudru
Dodatkowo:
♥40 g różowej masy cukrowej











Nastaw piekarnik na 160°. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej. Masło utrzyj z cukrem i cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując, dodaj żółtka. Po dodaniu żółtek wsyp do masy mąkę i wymieszaj szpatułką. Do ciasta dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek na ciasteczka (około 5 cm średnicy) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8 minut, ciasteczka powinny być złotobrązowe.












Śmietankę podgrzej w miseczce w kąpieli wodnej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i delikatnie mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Odstaw czekoladę do przestygnięcia.












Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając, dodaj wystudzoną czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do szprycy i włóż na pół godziny do lodówki. Masę cukrową rozwałkuj na grubość 1,5–2 mm. Foremką do ciastek wytnij niewielkie serduszka.











Schłodzony krem nałóż na ciasteczka i przykryj serduszkiem z masy cukrowej.


Zupa krem pomidorowa z mleczkiem kokosowym









Kolejna propozycja ciekawego przepisy na Walentynki. Klasyczna pomidorowaz charakterystyczną nutką imbiru i mleczka kokosowego.Łatwa w przygotowaniu o ciekawym, nowym smaku. Oczywiście można użyć zwykłego mleka. Wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem.

Składniki na 2 porcje:
♥olej/oliwa/masło
♥1 liść laurowy
♥1 średnia marchew
♥1 średnia cebula
♥1 ząbek czosnku
♥1 puszka pomidorów krojonych
♥100 ml soku pomidorowego
♥1/2 łyżeczki imbiru w proszku
♥1 łyżka mąki
♥garść liści bazylii
♥100 ml mleczka kokosowego
♥sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Na kilku łyżkach tłuszczu, dusimy marchew pokrojoną w plasterki z liściem laurowym. Po kilku minutach dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając.
Następnie dodajemy mąkę i smażymy nie rumieniąc ok 1 minutę.
Dodajemy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dodajemy szczyptę cukru, soli i pieprzu a także imbir. Gotujemy aż zupa zgęstnieje, ok 20 – 25 minut.
Po tym czasie, wyciągamy liść laurowy i zupę miksujemy z dodatkiem bazylii. Mieszamy z mleczkiem kokosowym i ponownie gotujemy kilka minut.
Można podać z ryżem lub makaronem albo grzankami.

Makaron penne z sosem malinowym











Przygotowanie:
♥ 2 porcje makaronu penne ugotowane al dente
♥ 2/3 szkl malin
♥ 1/3 szkl śmietanki kremówki 30%
♥ cukier do smaku
1.Maliny wrzuć do rondelka na średni gaz.
2.Dodaj ok 1 łyżki cukru. Mieszaj aż powstanie gęsty sos. Zostaw do przestudzenia. Następnie sos malinowy wymieszaj z śmietanką.
3.Makaron wrzuć na talerz. Sos malinowy przelej do małych miseczek i ustaw na środku talerza z makaronem.

Koreczki z serem, szynką i papryką










Idealne na ten wieczór, szybkie w przygotowaniu. I mam nadzieję, że efektowne.
Składniki:
♥2 czerwone papryki
♥3 plastry sera żółtego
♥3 plastry polędwicy z indyka
♥oliwki
♥ostry nożyk
♥małe wykałaczki
Przygotowanie:
Z papryki wykrawamy serca, nie za duże. Ser i szynkę zawijamy w rulon. Nabijamy na wykałaczkę serce i wbijamy w rulon. Szerokość ok 1 cm. Można pod paprykę dać jeszcze oliwkę, dla ostrzejszego smaku.


Truskawki w czekoladzie









Truskawkami w czekoladzie można oczarować ukochaną osobę w Walentynki. Aby sobie urozmaicić smak przygotuj truskawki w białej czekoladzie albo w ciemniej i białej.
Składniki:
♥200 g czekolady
♥2 – 3 łyżki śmietanki
♥150 g ładnych truskawek
Przygotowanie:
1.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką.
2.Truskawki opłucz, osusz, pozostaw szypułki.
3.Truskawki zanurz w czekoladzie.
4.Odstaw na talerzyk albo papier do pieczenia i schładzaj w lodówce.
5.Można sobie pomóc używając widelczyków do fondue.


Fondue czekoladowe












Składniki:
♥ 100 g czekolady mlecznej
♥ 100 g czekolady gorzkiej
♥ 100 ml śmietanki
♥ opcjonalnie łyżka ulubionego alkoholu
Dodatki do fondue czekoladowego:
♥świeże owoce: mandarynki, jabłka, winogrona, wiśnie, banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki,
maliny
♥owoce z syropu: wiśnie, brzoskwinie, ananasy, mandarynki
♥ciastka: rurki, pierniczki, biszkopty, pianki, paluszki, bezy

Przygotowanie:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę.
2.Mieszamy ze śmietanką i opcjonalnie dodajemy łyżkę alkoholu.
3.Fondue przelewamy do naczynia i ustawiamy na podstawce.
4.Podajemy dodatki, pokrojone w małe kawałki.


♥♥♥ Smacznego ♥♥♥

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Łączna liczba wyświetleń